Novi Sad
06.10.2013.
16:26
Srednjoškolci u više škola u Vojvodini dobrovoljno pohađaju časove seksualnog vaspitanja, a prema rečima predavača, oni sa ovih časova ne beže, ne kasne na njih, niti se trude da prepisuju.
  • snob

    08.10.2013 08:56
    homo
    Dao bi pravo homoseksualcima da usvoje decu samo onu koju su homoseksualci napravili I ostavili , a heteroseksualci koju su napravili I ostavili dao bi pravo samo njima da usvajaju takvu decu.
  • 07.10.2013 15:41
    @Из уџбеника
    Колико видим, навели су теорије /а не аксиоме/ како је настала хомосексуална опредељеност и изнели легитиман стручни став да се хомосексуалност не лечи него констатује. Нема спора око тога да постоје људи који другачије мисле али каква корист од тога. Ако хомосексуалци не желе да се мењају чему огорченост на ову појаву у природи. Нашим гласним говорењем "не прихватам", "то је болест" итд, ништа, ама баш ништа неће постати другачије. Тако је то било пре више хиљада година и тако ће то остати. Негирањем и оспоравањем се не може укинути реалност.
  • из уџбеника

    07.10.2013 12:35
    @Andrija Šrek
    Колико су неспорни можемо расправљати, али овде нема довољно места за то. Можда да одемо у лов... У лову чак ни убиство не подлеже кривичном закону, тако да ћемо бити безбедни!

    Чуди ме што тебе нису звали као "стручног сарадника" у изради оваквог "уџбеника", да се чујеш мало даље од овог портала? Нема смисла да сво то знање, на све могуће теме, пропада.

    И чуди ме зашто ЈА, између осталих грађана покрајине, МОРАМ да плаћам за нешто овакво, што није одобрено од министарства просвете као званичан уџбеник?
    Јер "уџбеник" је , уз ПОМОЋ страних донација, финансирала покрајинска влада! Само се надам када оде ова влада отићи ће и овакви уџбеници!
    УСКОРО!

    Чуди ме и, кад се књига већ зове "Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу", какве уопште везе имају хомосексуалци са самом биолошком репродукцијом??? Да ли се ту нешто, у међувремену, променило па могу и биолошки да се репродукују, осим пропагандно???

    Наравно да деци треба обезбедити сексуално образовање, али из правих уџбеника и са правим предавачима. То су ипак наша деца. Морамо водити рачуна о њима. Та потреба заиста постоји, али то није разлог да дозволимо да је неко злоупотребљава на овај начин.
  • 07.10.2013 12:34
    Javna je tajna da gej-lobi gura ovakvo seksualno obrazovanje. a za one druge (mantijaše) me baš zabole...
  • Andrija Šrek

    07.10.2013 11:07
    @Из Уџбеника
    Naveli ste nekoliko odličnih i nespornih citata! Šta Vas tu čudi?
  • 07.10.2013 07:51
    Uvedite sexualno vaspitanje, izbacite veronauku i građansko (ili napravite plan i program koji će ovaj predmet staviti na mesto gde bi i trebao da bude, jer nam je cela nacija nevaspitana, pa neka bar neko sa apsolutnim preporukama predaje ovaj predmet kako treba, a ne bilo ko ko nema pun fond časova). Ova 2 predmeta su postala balast u osnovnoj školi, kao i drugi izborni predmet. Drže ga kao prečase, pred-prečase, u kontra smeni i li 7-8 čas, a na časovima ne rade ništa. Žali bože izgubljenog vremena. Zbog informatike u kontra smeni, dete ne stigne na vannastavne aktivnosti koje skupo plaćamo, i koje će mu trebati u životu (strani jezik) a onda na informatici gubi vreme igrajući igrice ili u najboljem slučaju praveći programe na jezicima koji se u informatici ne koriste već jedno 15-20 godina... samo da se ispuni forma, suština je nevažna. Ustvari, reforma celog školskog sistema, iz korena, je više nego neophodna.
  • @ osoba M

    07.10.2013 07:24
    "Abortus" je ubijanje najslabijih
    Treba da imamo uvid i u zatucanost. A što se tiče konkretne knjige (seks udžbenik), citati su bez pristrasnih, jer su bez ikakvih, komentara!
  • из уџбеника

    07.10.2013 07:09
    ловци су хомосексуалци
    1. "Планирање породице у ужем смислу: - Право људи да имају жељени број деце (НЕ ВИШЕ ОД 4)" (стр. 107)- ?!
    2. "Дуготрајним истраживањима и проучавањима дошло се до закључка да је хомосексуалност НОРМАЛНА И ПОЗИТИВНА варијација људске сексуалности." (стр. 105)
    3. "Нема доказа да родитељи утичу на сексуалну оријентацију деце, јер има примера и ХОМО и ХЕТЕРО сескуалне деце из ХОМО и ХЕТЕРО сескуалних БРАКОВА" (105. стр)
    4. На питање од када настаје хомосексуалност књига децу подучава: "ДА БИ МЕЂУ ГРУПАМА ЉУДИ КОЈЕ СУ ИМАЛЕ ЗАЈЕДНИЧКИ ЗАДАТАК КАО ХПР. ИЋИ У ЛОВ, ОПСТАО ДОБАР ОДНОС И ЦИЉ БИО ИЗВРШЕН, РАЗВИЛА СЕ ХОМОСЕКСУАЛНОСТ С ЦИЉЕМ УЧВРШЋИВАЊА ПРИЈАТЕЉСТВА, ОДНОСНО БОЉЕ ЕМОЦИОНАЛНЕ ПОВЕЗАНОСТИ." (стр. 104) НАПОМЕНА: није наведена ниједна фус нота нити извор одакле је се црпи ова чињеница.
    5. Поглавље шта то није нормално у сексу: "Некада су у ово били укључени хомосексуалност и трансвеститизам, али је ово одбачено и сада се сматра да су то варијанте нормалне сексуалне оријентације - идентитета." (стр. 93)
    6. "Не постоје препоруке ни границе када се може најраније (или када треба најкасније) почети са сексуалним односима" (стр. 83)- ?!
    7. ШТА ЈЕ АБОРТУС: "Појам "абортус" означава прекид трудноће у периоду живота када је беба сувише мала да би била способна за живот у спољној средини (лакша од 500г)" (стр. 120)
    8. "Забраном абортуса се не повећава наталитет и рађање, већ само број криминалних абортуса и њихових компликација" (стр. 122) - поново без икаквог навода извора истраживања.
    9. "Родне улоге се уче. Оне нису урођене или "природне". Тачније, готово све што могу мушкарци да ураде - могу и жене. И готово све што жене могу да ураде - могу и мушкарци"
    10. "Пoродице, заједнице, религије и државе често регулишу и кажњавају понашање које се не подудара са очекивањима која се тичу родних улога. Такве казне могу варирати по обиму: На пример, људи могу: ... - Покретати кривичне процесе и злостављати СЕКСУАЛНЕ РАДНИЦЕ..."
  • Osoba M

    07.10.2013 06:52
    @Контраш
    Nemoj svega ti kaciti stvari sa vidovdan.org, tolika kolicina zatucanosti i demagogije ne bi trebala da se preliva na druga mesta.
  • 07.10.2013 06:16
    @Ili će biti i praktična nastava?
    Sa praktičnom nastavom se zakasnilo. Ovo je ipak srednja škola. Sadašnje generacije praktičnu nastavu "uče" još u osnovnoj.
  • NSgari

    06.10.2013 22:34
    @Profesore
    Iskreno da ti kazem, vise bih verovao na rec nekome sa kojim sam na TI nego sa VI, iako sam davno prosao te godine dobro se secam, strucnost je vazna ali sa osobama koje su +20 godina, sa mladjima je vazno da pronadjete zajednicki jezik, inace mozes ti da budes doktor nauka ne vredi ti ako se ne "spustis" na nivo gde ces im stvarno objasniti da ti je stalo a ne samo da strucno radis svoj posao i da te je briga sta ce biti dalje.. Mnogo se vise nauci ako se profesor postuje a u tim godinama se postuje medjusobni odnos ne neka preterana sruka
  • 06.10.2013 21:46
    samo teorija?
    Ili će biti i praktična nastava?
  • Deks

    06.10.2013 21:16
    I ja mislim da ovaj predmet svakako treba da se uči od 5. razreda osnovne škole jer jednostavno ako se zna da deca od 6-8 razreda ulaze u pubertet tada je jasno da će srednja škola za to već značiti zakašnjenje. U osnovnu školu išao sam krajem 80-ih, a i mi smo nešto od seksualnog vaspitanja učili u školi kroz biologiju a takođe dolazili su i neki medicinski radnici da nam drže časove. Pa ipak nigde na tim časovima nije bilo objašnjeno između ostalog da je sasvim normalno imati u 7. razredu učestalu neželjenu erekciju kao što sam je ja imao, i mislio sam da mi nešto fali. Upravo takve stvari trebale bi biti više naglašene u seksualnom obrazovanju mladih.
  • контраш

    06.10.2013 21:02
    То је оно што се учи по овом уџбенику:

    http://tinyurl.com/udzbenik

    Срамота! Још и немају одобрење министарства образовања.
  • Profa

    06.10.2013 18:04
    Baš bi voleo da vidim kako će proći čas u nekoj od srednjih stručnih škola, gde su učenici pretežno muškog pola. Već mi se ne dopada činjenica da se na čas šalju edukatori koji još uvek studiraju, znači mladi i neiskusni, a sa učenicima nemaju odnos profesor - učenik, već postoji "neki drugarski" odnos. Učenici moraju biti informisani o sexu, o polno prenosivim bolestima, ali to treba da radi neko stručan, profesor biologije ili lekar, nikako priučeni edukatori koji imaju vršnjači odnos sa učenicima.
  • Bojan

    06.10.2013 16:49
    Napokon
    Dobro su se setili ovo da uvedu ali trebalo bi da bude obavezno i da pocne od 5-6 razreda osnovne skole.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna